Modern zaman müzikali – Once

12 04 2009

Bu film bir süredir elimin altındaydı. Ama bir müzikal bir filmi herhangi bir zamanda herhangi bir kişiyle seyredemezsiniz. Risklidir. Herkes sevmez. Dün uygun yer uygun kişi olduğunu düşündüm ve bu filmi seyrettik. Çok beğendim. Bir modern zaman müzikali: Once

Müziğin bir araya getirdiği insaların müzikal tadında öyküsü

Müziğin bir araya getirdiği insaların müzikal tadında öyküsü

En son ne zaman müzikal izlediğimi hatırlamıyorum. Sanırım Sweendy Todd’du. Zaten çok sık çıkmıyor müzikal film. Benim de çok ilgi alanıma girmiyor, annemim favorisidir müzikaller :) Once’ı, 2008 Oscarlı filmlerini toplarken arşivlemiş olmalıyım. En iyi müzik Oscar’ını bu filmin alması kesinlikle süpriz değil.

Film İrlanda’da bir sokak çalgıcısı adam ve hayatını çiçek satarak kazanan bir göçmen kadının hkayeisni anlatıyor. Her ikisi de müzisyen. Ve bir şekilde birlikte çalmaya başlıyorlar. Hem adamın hem kadının hayatı oldukça karışık. Şimdi buradan nasıl bir hikaye çıkar diye düşünüyorsunuzdur. Gerçekten çok güzel bir hikaye çıkıyor :)

Bu filmin sevdiğim yönlenlerinden birisi çekim teknikleri. Yer yer belgesel, yer yer amatör müzisyelnerin amatör çekimi gibi. İzleyiciye yakın. Aslında diğer sevdiğim yönü de izleyicye yakın olması. Böyle de müzikal olabiliyor demek ki diye düşünüyor. Kasmadan, zorlamadan, kalıplara bağlı kalmadan bir film akışı içinde müzikal seyrediyorsunuz. Müzikal filmler hakkında sevmediğim şey, film değil de, sahne gösterisi izliyor gibi olması çoğu zaman. Yani sahneler olur, ama sahneler bütünleşik değildir, sanki 10 dk ara verilmiş, sahne değişmiş ve yeni sahne ile perde açılmış gibidir. Once bence bu klişeyi, benim için klişe, kırıyor.

Filmin başrollerindeki asıl oğlan Glen Hansard gerçek hayatta müzisyen. Asıl kız Markéta Irglová ise (filmde de aynı isimde, kendini oynuyor) 1988 doğumlu genç bir yetek. İkili filmden sonra, David Letterman, Jay Leno, Graig Ferguson gibi isimleirn programlarına konuk olmuşlar. Hatta filmi çok beğenen Bob Dylan, 2007’dek dünya turnesi konserlerinde bu ikiliye yer vermiş.  Filmin yazarı ve yönetmeni İrlandalı John Carney. Film aslen yazarın kendi hayatından bir kesiti anlatıyor. Yönetmen daha önce Glen Hansard’ın önderliğindeki The Frames grubunun bir üyesiymiş.

Filmin IMDB notu 8.1. Her puanı noktasına kadar hakediyor. Güzel müzikler eşliğinde 15 sene öncesinin işçi kesimi Dublin’inde geçen bu hikayeyi mutlaka seyredin. İster tek başınıza, ister müzikalden hoşlanan bir arkadaşınızla ama tercihen sevgilinizle…


İşlemler

Information

Yorum bırakın